Unde sta norocul???

Noroc are mai multe înţelesuri, de exemplu în limba germană inseamnă şi o stare de fericire, de fapt şi în limba română un om norocos este în acelaşi timp şi fericit, a doua însemnătate ar fi din întâmplare, şi nemeritat (nemuncit) se ajunge într-o situaţie avantajată materială sau spirituală.
In general sunt două stări diferite de a aspira la noroc:
una pe calea efortului propriu de realiza o situaţie fericită prin descoperirea factorilor ce îl aduc într-o stare norocoasă şi posibilitatea de evitare a accidentelor ce determină suferinţa.
a doua situaţie când e convins de imposibilitatea prin eforturi proprii de a ajunge la o situaţie norocoasă, acceptându-şi soarta şi aşteptând pasiv ca printr-o întâmplare să-şi găsească norocul.
In antichitate zeiţa destinului şi a norocului era Tyche la vechii greci şi Fortuna la romani.

De ce destinul este legat de noroc?

Eu cred ca exista destin. De cand omul se naste ii este trasat un fir al vietii. Dar depinde si de persoana in cauza …In unele cazuri..poate omul sa isi ia in mana propriul destin .
Intr-un fel eu cred in destin dar nu intr-unul batut in cuie care poate fi schimbat numai prin feste pe care noi le putem juca. Cred ca exista un destin cu ramificatii si intersectii de-a lungul vietii, fara semne de circulatie. De cate ori ajungem in aceste intersectii avem de ales drumul viitor. Depinde de noi, de experienta pe care am acumulat-o pana in acel moment, sa alegem unul bun sau un altul mai putin bun. Pentru ca binele este ceva relativ la capacitatea noastra de a il percepe.

Discutia se poate complica daca avem credinta ca ne sunt date mai multe vieti, ca de fapt sufletul trebuie sa parcurga un anumit drum purificator, sa evolueze din stari primare in altele mai inalte. In acest caz putem pune in discutie si o memorie remanenta, din experientele anterioare. O evolutie ce continua si nu una care incepe de la o odata cu nasterea.
Cred ca cel mai bine ar fi sa nu depindem de preconceptii si sa incercam sa ne traim viata intr-un mod care ne face fericiti. Fericirea personala care nu reprezinta nefericirea altor fiinte zic eu ca e un indicator bun al faptului ca n-am trait degeaba. Si ceea ce ramane in urma, rezultatul actiunilor noastre care este norocul, succesul ce in reacti in lant se raspindeshte printer oameni.

Lasă un comentariu